Македонският президент Стево Пендаровски предложи на правителството, съгласно закона за чужденците,

...
Македонският президент Стево Пендаровски предложи на правителството, съгласно закона за чужденците,
Коментари Харесай

Македонският президент: Забранете на един евродепутат и още няколко души от България да влизат в страната - Свят

Македонският президент Стево Пендаровски предложи на държавното управление, според закона за чужденците, „ да бъде неразрешено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, поради предходни и продължаващи техни дейности срещу ” Северна Македония.

Според Пендаровски законовите условия за налагане на такава мярка са " опасност за публичния ред, опасност за националната сигурност или опасност за интернационалните връзки на Република Северна Македония ".

Последното развиване на събитията в връзките с България е била тематиката „ със специфичен фокус ” на днешното съвещание на Съвета за сигурност, призован от президента. В срещата участваха шефът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, шефът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на Пендаровски анализите на виновните институции сочат, че в България има структури, които са задействани изключително след приемането на преговорната рамка през юли и „ са мобилизирани и логистично, и финансово, с цел да поддържат идването на огромна група хора от България на 4 февруари (когато се означават 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие ”.

„ Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат единствено неми очевидци на протичащото се ”, съобщи Пендаровски.

Според него има два метода за реакция на такива " проведени антидържавни акции, провеждани от политически партии и персони " - първият е с културна дипломатична изразителност, която е била употребена и до момента, и ще бъде употребена и нататък, а другата реакция е посредством ограничения, „ които всяка сериозна и проведена страна подхваща в такива обстановки ”.

„ Освен това, с цел да премине събитието на 4 февруари както би трябвало, ще бъдат взети всички ограничения и на терен, което значи, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп единствено хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, само че не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ ”, уточни Пендаровски.

Той означи, че институциите в България „ не са част от това ” и ги прикани да изолират политически „ хората, които не желаят добросъседски връзки ”.

„ Македония не ви е противник, само че тази страна има закони, достолепие и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, с цел да се защитим ”, каза Пендаровски. 

Той упорства за " доста по-добра съгласуваност сред способените институции на двете страни ", с цел да не бъде позволено " европейският дневен ред и двустранните връзки да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни ".

Президентът на Северна Македония не уточни имената на българските жители, които е предложил да не бъдат допускани в страната, само че посочи, че част от „ структурите от България, които са задействани ”, са свързани с съветската разследваща работа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР